Šta stručnjaci kažu o EDUS Razvojnim bihevioralnim skalama II

Danijela Kegelj slika.jpg

Imamo dijete pred sobom kojemu želimo darovati odoru po mjeri. Međutim, trake kojima mjerimo dječje proporcije su iz različitih dijelova svijeta i sustava te koliko god se trudili nikako postići sklad. Ili su rukavi duži, ili su ramena šira, ili je struk uži. Ovo je slikoviti prikaz vremena prije naših skala. Sada imate mjere i „mjerače“ napravljene po uzoru na našu djecu, za našu djecu. Na brz i efikasan način sačinite smjernice za daljnje korake potrebne djetetu. Skupocjen i dragocjen instrument. Ne razumjeti vrijednost skala i ne uvesti ih kao redovit i obvezujući parametar u sustavu zdravstva i obrazovanja bilo bi veliko gubljenje vremen i silna šteta.

Ravnateljica Ustanove "Dječiji Vrtići" Mostar

Danijela Kegelj

Slavica_Tutnjevic slika.jpg

RBS su instrument koji je nakon dugo vremena potpunog zastoja u toj oblasti omogućio da se razvojna procjena djece u BiH zasniva na relevantnom i aktuelnom referentnom okviru. Pored toga, jednostavne su za upotrebu i relativno lako i brzo se primjenjuju. U okviru predmeta iz oblasti Razvojne psihologije na Univerzitetu u Banja Luci ja se trudim da svaki student Predškolskog vaspitanja kao i svaki student Psihologije usmjeren ka radu sa djecom predškolskog uzrasta upozna ovaj instrument i principe na kojima je zasnovan.

Razvojni psiholog, Filozofski fakultet Univerziteta u Banja Luci

Doc.Dr.Slavica Tutnjević

Obzirom na dugogodišnji rad sa djecom, pozdravljam unapređenje i novu verziju Skala koje su izuzetno značajan instrument za svakog profesionalca koji radi sa djecom. Rano otkrivanje odstupanja u rastu i razvoju uvijek vidim kao odrednicu budućnosti svakog pojedinog djeteta. To je od nemjerljive važnosti za svako dijete i prvi, možda i najznačajniji korak na putu podrške, standardizovanog i profesionalnog rada sa djetetom da nadoknadi zaostatke u razvije se do svog punog potencijala.

Specijalista za dječije bolesti, JU Dom Zdravlja Stari Grad Sarajevo

Prim.Dr. Amra Junuzović-Kaljić

Kao prvi standardizirani i provjereni mjerni instrument za BiH populaciju, Skale osiguravaju na brz, mjerljiv i djelotvoran način otkrivanje odstupanja kako na području  govora i komunikacije  tako i u preostala četiri razvojna područja. Prednost jednog ovakvog mjernog instrumenta je što omogućuje procjenu razvoja djeteta već od prvog mjeseca života kao i organizaciju terapijskog rada i praćenje napredovanja. Meni skale posebno olakšavaju zbog grafikona na kraju procjene putem kojih roditeljima na jednostavan i razumljiv način prezentiramo rezultate procjene, jer „slika govori više od riječi“.

Magistar logopedija, JU Dom Zdravlja Tomislavgrad

Renata Vukadin

RBS-II kao savremen način praćenja razvoja djece od rođenja do šeste godine, značajne su za sve praktičare i pojedince koji se posredno ili neposredno bave ovim pitanjem. Nakon njihove primjene u vaspitno-obrazovnim institucijama, smatramo da osposobljenost za korištenje RBS II predstavlja jednu od važnih kompetencija vaspitača budućnosti, ali u perspektivi i roditelja/staratelja. Aplikacija RBS II je racionalan način korištenja savremenih tehnologija u istraživačkom radu i istovremeno je jasna, razumljiva i jednostavna za korištenje.

Pedagoški fakultet Bijeljina, Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Doc.Dr.Marica Travar

Razvojne bihevioralne skale su za mene vrijedan mjerni instrument razvojnih miljokaza djece uzrasta od 0-6 godina. Kao jedini pedijatar sam pretrpana velikim brojem bolesne djece zbog čega nemam vremena za njihovo redovito uvođenje u praksu. Stoga ih provodim u slučajevima kad primjetim najranije znakove razvojnih odstupanja u djece. U slučajevima kad uočim poteškoće u razvoju, izvođenjem skala  i njihovom zornom slikovnom interpretacijom roditeljima na precizan i njima razumljiv način objašnjavam u kojim segmentima njihovo dijete zaostaje. Jer roditelj jasno vidi da procjenu razvoja njihovog djeteta baziram na vidljivom ponašanju djeteta, a ne na svojim stavovima i uvjerenjima. Tako i roditelje uključujem u cjelokupan proces koji im je od početka razumljiv i prihvatljiv.

Specijalista pedijatrije, JU Dom Zdravlja Vitez 

Dr.med.Pamela Kapetanović